My+® mobiilinäytteenottosovelluksen ansiosta kierrot onnistuvat aiempaa tehokkaammin ja mielekkäämmin, mikä on huomattu myös ISLABilla Kuopiossa. Uutena toiminnallisuutena sovelluksessa on potilaan tunnistamista helpottava ominaisuus, jossa potilas on mahdollista tunnistaa lukemalla viivakoodi potilasrannekkeesta.

My+® mobiilinäytteenottosovellus on valtaosalle Suomen sairaaloista jo tuttu ja toimivaksi todettu. Sovelluksen ensimmäinen versio on käytössä kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa, ja osa on jo siirtynyt käyttämään uudempaa versiota, jossa on entistä enemmän arkea helpottavia ominaisuuksia.

Työpöytäsovelluksen täydentäjänä My+ mobiilinäytteenottosovellus tuo työn toteuttamiseen lisää ketteryyttä ja joustavuutta.

Näytteenottajan näkökulmasta se mm.

  • Säästää aikaa vieviltä etukäteisvalmisteluilta – tarrat voi tulostaa näytteenoton yhteydessä potilaan vieressä
  • Tuo tarkkuutta näytteiden aikaleimoihin – viivettä ei synny näytteenoton ja tarrojen tulostamisen välillä
  • Vähentää askeleita sairaalassa, kun tulostamista varten ei tarvitse siirtyä paikasta toiseen
  • Helpottaa viestintää muiden näytteenottajien kanssa, sillä se onnistuu etänä sovelluksen kautta
  • Mahdollistaa reaaliaikaisen näytteenoton seurannan sekä nopean reagoinnin uusiin tilauksiin – aikaa ei kulu puhelimitse tehtyjen pyyntöjen vastaanottamiseen.

Mobiilisovelluksen avulla näytteenottoprosessi on näytteenottajalle suoraviivaisempi ja vaivattomampi. Ajantasaisen tiedonkulun ansiosta laboratoriotestien läpimenoaika on myös hiukan aiempaa nopeampi, joten potilaiden hoidossa päästään eteenpäin sujuvammin. 

Näytteenoton koordinaattori Anniina Kokkonen sekä mobiilivastuuhenkilönä toimiva laboratoriohoitaja Simo Turunen kertovat mobiilisovelluksen tehneen arjesta monella tavalla mutkattomampaa. 

ISLAB: My+® mobiilinäytteenottosovellus on lisännyt yhteisöllisyyttä 

Laboratoriokeskus ISLABin toimipisteissä on käytetty My+ mobiilinäytteenottosovellusta jo vuosia. ISLABin Kuopion toimipisteessä näytteenottosovelluksen uusimmat toiminnallisuudet otettiin käyttöön vuoden 2024 aikana, ja näytteenoton koordinaattori Anniina Kokkonen sekä mobiilivastuuhenkilönä toimiva laboratoriohoitaja Simo Turunen kertovat mobiilisovelluksen tehneen arjesta monella tavalla mutkattomampaa. 

Tärkein positiivinen vaikutus on ollut yhteisöllisyyden lisääntyminen – yhdessä tekemisen meininki, joka tuo mielekkyyttä työhön. Näytteenottokiertojen kestot ovat aiemmin vaihdelleet työntekijäkohtaisesti paljon, mutta My+ mobiilinäytteenottosovelluksen ansiosta näytteenottajat näkevät nyt kollegoidenkin osalta, miten kierto edistyy. He voivat kommunikoida keskenään ja auttaa toisiaan, Kokkonen sanoo.

Erityisesti uusille työntekijöille tämä tekee kierrosta miellyttävämmän, kun he pystyvät ongelmatilanteissa pyytämään apua muilta. Mobiilisovelluksen ajantasaisuus mahdollistaa myös sen, että osastoille pystytään tarvittaessa kertomaan, missä näytteenottaja on menossa, Turunen jatkaa.

Lisäksi Kokkonen ja Turunen mainitsevat mobiilitoimintojen tuoman joustavuuden ja työn tehostumisen:

Näytteenottajien ei tarvitse palata labraan välittämään tietoa, vaan järjestelyjä voidaan tehdä suoraan lennosta. Näin säästyy askeleita ja turhia välivaiheita. Ennen kiertoa tai kierron jälkeen ei tarvitse erikseen hoitaa tulostamista ja kirjauksia, vaan kaikki onnistuu näytteenoton ohessa. Myös työn organisointi ja potilaslistan järjestäminen hoituvat järkevästi, kun potilaiden erikoistiedot ovat nähtävissä sovelluksesta. Henkilöstömme on ollut helppo oppia käyttämään mobiilisovellusta eikä kukaan meillä ole sanonut, että haluaisi palata entiseen, Turunen lisää. 

Myös potilaat ovat Turusen mukaan suhtautuneet mobiilisovellukseen positiivisesti:

Eivät he ole millään tavalla kyseenalaistaneet sen käyttöä. Sovelluksen ansiosta pystymme helpommin vastaamaan potilaankin kysymyksiin – esimerkiksi mitä kokeita hänestä on pyydetty.  

Uutena toimintona potilaan tunnistaminen viivakoodilla 

Virheet potilaan tunnistuksessa aiheuttavat monissa terveydenhuollon yksiköissä ongelmia, jotka vaarantavat jopa viikoittain potilasturvallisuutta. Potilaan tunnistamisen virheet johtuvat usein inhimillisestä syystä: kiireestä, keskeytyksestä tai häiriöstä, mutta oikeanlaisilla teknologisilla ratkaisuilla ainakin osa niistä on mahdollista ehkäistä.  

Tutkimukset ovat osoittaneet, että viivakoodin luku vähentää virheitä potilaan tunnistamisessa. Samoin niissä on havaittu, että sähköisen tutkimuspyynnön ja potilaiden tunnistusrannekkeiden käyttöönotto, niiden luku elektronisesti sekä tarrojen tulostus potilaan vieressä vähentävät väärin merkittyjen näytteiden osuutta merkittävästi. (Lähde: Hotus-hoitosuositus)

Näistä lähtökohdista ja asiakkaidemme toiveesta kehitimme My+ mobiilinäytteenottosovellukseen uuden tunnistustoiminnon, jota voidaan hyödyntää kierto- ja päivystysnäytteenotossa sairaaloissa. 

Uudistuksen myötä potilaan tunnistaminen My+ mobiilinäytteenottosovelluksessa onnistuu turvallisesti ja nopeasti viivakoodilla sairaalan potilasrannekkeesta. Näytteenottajat voivat skannata potilasrannekkeen viivakoodin ja varmistaa näin potilaan tiedot nopealla ja luotettavalla tavalla.  Tavoitteena on vähentää potilaan vääriä tunnistuksia näytteenotossa ja helpottaa samalla näytteenottoprosessia.  

Uusi tunnistusmenetelmä  

  • tehostaa näytteenottoprosessia 
  • vähentää virheiden mahdollisuutta  
  • lisää potilasturvallisuutta näytteenoton kaikissa vaiheissa.  

Viivakoodilla tunnistamista käytettäessä sovellus varmistaa, että potilaan tiedot vastaavat sovelluksen näytöllä olevia tietoja. Jos ne eivät täsmää, sovellus ilmoittaa sen selkeästi. Suullisen tunnistamisen lisänä tämä on helppo ja luotettava tapa potilaan tunnistamiseen

Mobiilisovelluksen avulla näytteenottoprosessi on näytteenottajalle suoraviivaisempi ja vaivattomampi. Ajantasaisen tiedonkulun ansiosta laboratoriotestien läpimenoaika on myös hiukan aiempaa nopeampi, joten potilaiden hoidossa päästään eteenpäin sujuvammin. 

Uutiset ja blogit